Stora boken om barn och mat
barnmat

Stora boken om barn och mat

Linnea BergströmLinnea Bergström·1 december 2025

Många föräldrar till små barn känner sig osäkra när de gäller mat. Vad får barnet äta? Är det okej med socker? Hur introducerar man nya smaker? Dessa frågor är helt naturliga, och de finns faktiskt en bok som svarar på dem alla. "Stora boken om barn och mat" är skriven av vetenskapsjournalisten Ann Fernholm och logopeden Kajsa Lamm. Tillsammans har de samlat den senaste forskningen om barnets näring, allergier och utveckling. Boken är en praktisk vägledning som föräldrar i Sverige kan lita på.

Från foster till förskoleåldern en bok som följer barnet

Boken är uppdelad i ålderskapitel som börjar redan under graviditeten. Det finns ett eget kapitel för gravida där de förklaras hur moderns matval påverkar fostret. Smaker från det som mamman äter går över i fostervätskan, och det formar barnets smakpreferenser redan innan födseln.

Efter födseln följer boken barnet från nyfödd till förskoleåldern. Varje åldersperiod har sina egna utmaningar och möjligheter. Till exempel spottar spädbarn ofta ut purèer i början. Det beror inte på att maten smakar dåligt (tror de flesta föräldrar). Det handlar om att tungans muskler ännu inte är utvecklade nog för att röra sig på det viset. När man förstår att de är motorik och inte smak som spelar roll, blir det lättare att inte oroa sig.

Boken förklarar vilka motoriska milstolpar som påverkar matintroduktionen. Ungefär vid sex månader börjar barnet kunna sitta upp mer stabilt. Då kan det ofta hantera tjockare konsistenser. Vid tio månader brukar barnet kunna ta mat mellan tummen och pekfingret. Sådana detaljer hjälper föräldrarna förstå varför barnet är klart för olika sorters mat vid olika tillfällen.

Mat, allergi och bekymmer fakta istället för oro

Det finns mycket oro kring barnmat. Är socker farligt? Bör man undvika rött kött? Vad säger forskningen om processad mat? Boken tar upp dessa trender och myter med vetenskaplig grund. Ofta visar de sig att oron är större än själva risken.

Ett viktigt avsnitt handlar om matallergier. Här bidrar läkaren Emma Adlercreutz med expertkunskap. Många föräldrar tror att man bör vänta länge innan man ger allergiframkallande livsmedel som jordnötter, ägg och fisk. Forskningen säger något helt annat. Genom att introducera dessa livsmedel tidigt redan runt sex månader kan man faktiskt minska risken för allergi. Det verkar märkligt men det fungerar.

Boken ger också praktiska lösningar på svåra situationer. Vad gör man när barnet blir matvägrare? Hur hanterar man ett barn som bara vill äta beiga mat? Boken förklarar att de är helt normalt att barn går igenom perioder med begränsad variation. Det är inte något man måste panikslå över eller tvinga på barnet. Istället ger boken konkreta råd för att skapa en positiv matmiljö där barnet gradvis känner sig trygg med nya smaker.

Praktiska recept och tips för vardagen

Teorin är viktig, men föräldrarna behöver också veta hur de ska göra i köket. Boken innehåller konkreta recept på barnvänlig mat. Glutenfri pizza. Järnrik gröt. Hälsosamma muffins. Dessa recept är inte bara lättlagade de använder naturliga råvaror och minimerar onödiga tillsatser.

Boken visar också hur man lagar egen barnmat istället för att förlita sig på köpt barnmat. De behöver inte ta mycket tid. Ofta räcker de med små justeringar av familjens vanliga mat för att göra den lämplig för barnet. På så sätt blir barnet van vid samma mat som resten av familjen äter, vilket gör vardagen mycket enklare.

En bok för moderna föräldrar

Föräldraskap handlar ofta om att fatta många beslut under osäkerhet. Mat är ett område där osäkerheten känns helt speciell. Ska jag oroa mig? Gör mitt barn rätt? Äter de tillräckligt?

"Stora boken om barn och mat" kombinerar forskning med praktisk vägledning. Den visar att många av föräldrars bekymmer är helt naturliga, men att man ofta kan hantera dem med rätt kunskap och strategier. Boken ger dig fakta istället för skrämselhistorier. Den ger dig konkreta recept och råd istället för bara abstrakta principer.

Om du är föräldern till ett litet barn och funderar på matfrågor är boken värd att utforska. Den finns i flera bokhandlar och digitala format. Ta den med dig in i köket, läs ett kapitel när barnet sover, och ta tips som passar just er familj (ingen behöver följa allt till punkt och pricka). Men du får en grund av kunskap som gör de lättare att fatta egna val.