
Det finns något magisk med att ställa fram sju olika sorters kakor till kaffet. Kanske är det minnet från mormors köksbord, eller tanken på att någon brydde sig nog mycket för att baka flera sorter. Sju sorters kakor är en klassisk svensk tradition som ännu lever vidare, särskilt när vi vill visa omtanke för våra gäster. Men varifrån kommer de egentligen? Och varför just sju?
Från kafferep till sagans kokbok
På 1800-talet hade svenska kvinnor sina kafferep stunder då man samlades hemma för att dricka kaffe och prata. Det var ett sätt att visa att man var välställd och värderade gästfrihet. Ju fler kaksorter man serverade, desto mer imponerade man på sina besökare. Då växte tanken fram: sju sorter var lagom. Inte snålt, inte högfärdigt. Bara rätt.
År 1945 skrev Märta Holmgren en liten kokbok med samma namn som traditionen. Sju sorters kakor blev en omedelbar succé. Boken sålde miljoner exemplar och hamnade i nästan varje svenskt hem (snart tala om en bestseller!). Den visade inte bara vilka kakor man skulle baka, utan också att traditionen var något värdefullt att bevara. Många kvinnor läste Märta Holmgrens recept och följde dem noggrant. Traditionen blev då en del av det svenska kulturarvet.
Vilka kakor hör hemma på tallriken?
Det finns ingen officiell lista som säger vilka kakor som måste vara med. Men klassikerna dyker upp igen och igen på svenska kaffebjudningar. Drömmar är lätta och luftiga, nästan som att äta ett moln. Mandelmusslor är små, mjuka och smälter på tungan. Finska pinnar är knäckiga och söta, perfekta för den som gillar choklad och mandel tillsammans.
Chokladbollar är enkla att göra och ofta favoriter bland barn. Hallongrottor är sura och söta på samma gång, med en fin fruktfyllning i mitten. Du kan också välja pepparkakor, kokosbiskvier eller vad som helst du gillar. Det viktiga är att de skiljer sig åt i smak och hur de känns i munnen. En kaka ska vara mjuk, en annan knäckig. En ska smaka frukt, en annan choklad.
Så lyckas du med din egen kaktraditionen
Börja i god tid. Många småkakor kan du baka några dagar innan eller till och med frysa veckor innan. Det gör det mycket enklare när dagen kommer. Välj recept som är enkla för dig. Du behöver inte vara en proffs.
Här är något viktigt att veta: du kan baka en del själv och köpa resten färdig. Det är helt okej (och faktiskt väldigt praktisk taktik). Köp några sorter från bageri eller mataffär och baka två eller tre sorter hemma. Då blir det både personligt och praktiskt. Duka kakorna snyggt på olika fat eller i små skålar. Det gör att det ser festligt ut, även om de är enkla bakverk.
Bjud gärna in barn, vänner eller familj att baka tillsammans. Det är ofta roligare och de blir en fin gemensam minnesstund. Du behöver inte vara perfekt. Sju olika sorter räcker oavsett om de är helt jämna eller lite ojämna.
Det finns många gamla kokböcker som kan hjälpa dig. Märta Holmgrens klassiker finns ofta på second hand. Du kan också söka på internet efter enkla recept som passar dig. Det viktigaste är att du börjar inte att allt blir perfekt.
Svenska hem ännu höjer fram kaffebrickan när det är dop, födelsedag eller bara en vanlig tisdag när goda vänner kommer på besök. Traditionen kanske inte är lika stark som förr, men den lever vidare hos den som vill bevara den. Varför inte prova själv nästa gång du är värd eller värd? Det behöver inte vara komplicerat. Börja med två eller tre sorter om du vill. Sen kan du bygga vidare. Det roliga med sju sorters kakor är att du gör traditionen till din egen.