RECENSIONER


Tore och Ama räddar havet


Bibliotekstjänst .
Av upphovsrättsliga skäl vi inte citera hela recensionen, men här har ni delar av den :

"De flesta djuren berättar med hjälp av sin egen sång. Till boken hör en cd-skiva med en dramatiserad version
av berättelsen och tio medryckande och härliga sånger. Tore och Ama räddar havet är en musiksaga om miljön
med ett mycket viktigt budskap där innehållet balanserar mellan fakta och fantasi. I berättelseform lärs fakta ut om olika djur, växthusgaser, fiske, hur man kan hjälpas åt för att rädda havet m.m. Illustrationerna har akvarellbakgrunder. De mer färgstarka figurerna gör att bilderna får en nästan tredimensionell effekt.

I en femårsgrupp, förskoleklass eller i skolans lägre årskurser kan denna musiksaga ligga till grund för gruppens miljöarbete. Med berättelsen som bas kan man lyssna, sjunga och jobba vidare kring de olika djuren och miljön omkring dem.

Det känns som om detta inte är en bok att läsa på egen hand, utan mer en viktig bok att jobba med tillsammans och diskutera."

Publiceras i BTJ-häftet nr 5, 2016. av Lektör Solveig Lidén som också är lärare.


Tore och skogen djur

Tidningen Förskolan nr 7-2013
Lärorika djur som svänger
Tore och skogens djur är en saga kombinerad med sånger både i text och bild och på cd. Den handlar om att Tores katt Maja är försvunnen. Tore går ut i skogen för att få hjälp. Han följer olika spår och varje djur han träffar berättar om hur det är att vara det djuret. Tyra arbetsmyra sjunger i en reggae om myrornas liv men det blir även rödrävs rock'n'roll, syntig spindelmusik, fågelsalsa och svängig älgsoul innan Tore hittar sin katt. Materialet är trevligt och lättanvänt för förskolan, både barnen och jag gillar det verkligen. Det är svårt att sitta still till sångerna och det blir ofta dans till favoriterna Sivs spindelliv och Älgen som det också finns rörelseförslag till.
Pia Persson, förskollärare i musikförskola


Bibliotekstjänst Häftepos 13110461
Lektör: Anna Wilner
Efter en lyckad debut med den Grammisnominerade musiksagan Tore bland Afrikas djur (2010) fortsätter musiker- och författarduon Pelle Höglund och Johan Sundström med samma koncept. Denna gång har Tore lämnat savannen och hamnat i den svenska skogen. Hans katt Maja har försvunnit och Tore ger sig iväg på jakt efter henne. På vägen möter han nio olika djur, däribland Rune Rödräv, Haren Harry och Fröken Göken. Alla djur presenterar sig med en sång och det är i dessa låtar som denna musiksagas styrka ligger. Språket är enkelt, koncist och indelat i korta stycken. Varje uppslag tillägnas ett djur och där samsas färgglada och humoristiska illustrationer, fotografier och låttexter. Till boken hör en cd där hela sagan och låtarna finns. Det är faktaspäckade och svängiga låtar som lätt fastnar. På webbsidan www.nyasagor.se finns ackord till sångerna Boken passar utmärkt i pedagogiska sammanhang om djur och natur. För alla förskolebarn är Tore här för att stanna.


Tore bland Afrikas djur

Föräldrar och barn - januari 2011
"Tore bland Afrikas djur av Pelle Höglund och Johan Sundström är en superskön, svängig musiksaga som nominerades till en grammis 201l i kategorin Årets barnalbum. Skivan kommer i ett paket som också innehåller en bok med låttexter. foton. illustrationer och rörelser. Beställ den på nyasagor.se, det är inte bara dina barn som kommer att skaka rumpan!"

Fontini Katrou
Redaktör

Bibliotekstjänst - mars 2011
"Sammantaget är detta en lyckad debut och de svängiga låtarna kommer säkert att gå hem hos barnen. Musiksagan passar för förskolebarn från fyra år och kan även användas i pedagogiska sammanhang om djur och natur".

Anna Wilner
Lektör Bibliotekstjänst

Vi föräldrar - maj 2011
"TORE BLAND AFRIKAS DJUR Pelle Höglund m fl (Nyasagor.se)
När Tore är i Afrika på semester snor några apor mammas handväska. Massajflickan Ama, som kan prata med djuren, hjälper Tore att gå på väskjakt ute på savannen. Den här mysiga musiksagan väcker barnens intresse för Afrikas kultur på ett självklart sätt. Varje djur presenteras i sin egen låt, och den rikt illustrerade textboken med rörelseinstruktioner gör lyssnandet till en helhetsupplevelse. Sedan är det bara att koka en stor gryta djungelgröt som avslutning."

Jesper Almén

Tidningen Förskolan nr 6 - 2011

Svängig musik om vilda djur

Tore bland Afrikas djur är en musiksaga i bokformat med illustrationer, foton, en karta över Tanzania, låttexter och lite rörelseförslag. Framför allt ingår en musik-cd med sagan berättad och sångerna framförda. Sagan handlar om pojken Tore som är på semester i Tanzania med sin familj. Hans mamma får sin handväska stulen av aporna och han bestämmer sig för att leta reda på den. Ute på savannen träffar han massajflickan Ama som hjälper honom och de träffar många afrikanska djur som både pratar och sjunger.

Vi får genom sångtexterna lära oss något om djuren och om massajerna. Musiksagan blev Grammisnominerad 2011 i kategorin "Arets barnalbum". Pelle Höglund är författare och låtskrivare till denna bokskiva. På skivan sjunger Sara Rumar, Tommy A, Micke Mojo, Johan S, Natalie Nordman och Pelle Höglund. Spelar gör Tommy Andersson, Johan Sundström och Henke Ekberg.

Första sången gör mig en aningen besviken, den känns lite smörig med country- och slidegitarr vilket jag inte alls associerar till Afrika. Sedan blir det snabbt bättre och svängigare. Elle Elefant blir på en gång en förskolehit som barnen sjunger med i direkt - sköna rytmer och lite brasiliansk karnevalskänsla. Lite längre fram kommer skönt trumspel i sången om lejonmamman som är på jakt efter mat. Musiken på cd:n är härligt svängig - lite mer reggae, calypso och salsa än afrikanska rytmer, men det fungerar bra tycker jag.

På ett rörelsepass använder jag delar av cd:n. Det är roligt och lärorikt att föreställa olika djur. Det finns rörelseförslag till de flesta sångerna, men man måste hitta på lite själv också. Elle Elefant är given att ha med - Sara Rumar sjunger härligt. De busiga lejonungarnas sång är så klart rolig att gestalta. Lejonens mat-sång gillar jag starkt, den är det sug i och vi smyger omkring som lejon på jakt. En helt annan karaktär har den charmiga sången Farbror Flodhäst, där vi förvandlas till tjocka klumpiga varelser, som gillar gräs och är smidiga i vattnet. När vi blir giraffer i Raffe Giraff får vi sträcka på oss ordentligt och dessutom räcka ut tungan utan att vi är dumma. Sist men inte minst får vi skoja som aporna i Apornas sång, göra fula miner och hoppa omkring. Lite trötta är barnen då, men har svårt att sluta skratta när vi plockar loppor på varandra.

Positivt: Svängigt, ej överproducerat.
Negativt: Lite kort saga i förhållande till musiken (fast det är bra i samband med rörelsepass).

Pia Persson, förskollärare i Saltkråkans förskola i Lund.